Muuttuva maailma

Kun kaikki tuttu on muutoksessa yhtä aikaa, iskee väsyminen. Kun katsoo eilistä kohti, pitää huomata historiasta ne hyvät asiat, mitkä kannattaa poimia mukaansa. On kuunneltava kokemuksia, jotta ei toista tehtyjä vääriä valintoja.

Suomessa tehdään nyt suuria muutoksia yhteiskunnan rakenteisiin. Osaan on syynä talous, osa on ihan tulevaisuuteen katsomista. Osa uudistuksista saa minut häpeämään. Suhteellisesti eniten yhteinen etu näyttää lyövän heikompiosaisiin. Joitain hyviäkin asioita on tapahtumassa. Ainakin minun on uskottava niin.

Porissa ja Satakunnassa kehitetään samalla innolla. Tavoitteet vaikuttavat vähän inhimillisemmiltä. Hyvällä suunnittelulla ja aidolla yhteistyöllä ei kovin pahasti voi metsään mennä.

Ensimmäisessä yksityisnäyttelyssäni Luontotalo Arkissa kesällä 2016 pohdin teoksissani Poria kaupunkiluonnon, rakennetun maiseman ja meren kautta. Elementit ovat yhtä aikaa muuttuvia ja muuttumattomia. Löysin uudelleen termin historiallinen. Se merkitsee ennen kaikkea uudistumista, kasvua, kunnioitusta ja juuria. Esimerkiksi käpy, se putoaa joka vuosi puusta, itää ja kasvaa puuksi tuottaakseen uusia käpyjä. Me näemme sen tuttuna, vaikka se on ihan uusi.

Historiaa pitää kantaa mukana, jotta ymmärtää. Luontoa kannattaa katsoa, seurata. Jotta ymmärtää perspektiivin. Taide ja taiteen tekeminen auttavat katsomaan asioita erilaisesta näkökulmasta. Suosittelen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s